Baby's eerste verjaardag

Een paar maanden geleden was onze dochter Lola jarig. Ze werd 1 jaar. Het land zat op dat moment nog gedeeltelijk op slot, dus heel groots konden we het niet vieren. Dat vonden we eigenlijk niet zo erg want de ervaring leert dat groots aangepakte kinderverjaardagen niet perse garant staan voor succes.

We vierden deze dag alleen met de opa’s, oma’s, ooms en tantes. Vanuit alle hoeken kregen we de vraag: “Wat geven we cadeau?”

Hoe hard ik er ook over nadacht, ik kon echt niet bedenken waar we haar voor haar eerste verjaardag blij mee konden maken. Met speelgoed speelt ze niet veel. Liever haalt ze lades, plankjes of kastjes leeg om deze vervolgens weer opnieuw te organiseren (van wie zou ze dat hebben?) of laat ze zich uren duwen op de schommel op het pleintje voor ons huis. Daarbij hebben we van onze oudste nog aardig wat speelgoed in huis waar zij ook mee speelt.

Baby 1 jaar

 

Terwijl ik aan het Googlen was op ‘leuk verjaardagscadeau baby 1 jaar’, kreeg ik ineens het gevoel dat ik iets raars aan het doen was. Waarom zou ik eigenlijk mijn hoofd breken over mogelijke cadeaus? Spullen hebben we genoeg en voor de 1-jarige hoef je het sowieso niet te doen. Die speelt vaak net zo lief met de verpakking als met het cadeau zelf.

Ik sprak deze gedachte uit aan mijn man en die was het er helemaal mee eens, dus wij hebben de familie gevraagd om geen cadeautje te kopen. Hoewel het idee van ‘met lege handen aankomen’ voor sommige wat ongemakkelijk was, voelde het voor ons eigenlijk heel goed. Uiteindelijk kwam niemand echt met ‘lege handen’ aan maar kreeg Lola in plaats van speelgoed, een donatie aan de stichting Free a Girl, gedaan vanuit haar naam. Hoe mooi is dat?

Begrijp me niet verkeerd, ik wil zeker niet de moraalridder uithangen en als je goede en leuke ideeën hebt voor een cadeau die je graag zou willen geven of krijgen, helemaal prima. Het gaat mij om het kopen om het kopen, alleen maar ‘iets’ te geven, of omdat dat er nu eenmaal bij hoort.  Eén ding weet ik zeker, Lola is absoluut niets tekort gekomen. Ze heeft volop genoten van de taart, de aandacht van haar lieve familie en van het rommelen met een lege schoenendoos ;).