Opruimroutine: Rondje door het huis

Hoe herkenbaar is dit voor jou? Je had de smaak te pakken en bent lekker een heel weekend aan het opruimen geslagen. Je hebt je kasten uitgemest, de eettafel is weer leeg, de zolder opgeruimd en alle stapels oud papier zijn weggebracht. Een paar weken later kijk je eens goed om je heen en zie je tot je grote schrik dat het weer een troep is.

Je huis eens in de zoveel tijd grondig opruimen en organiseren is één ding. Je huis vervolgens ook opgeruimd houden is een tweede. Toch is goed om hiernaar te streven want het is vele malen makkelijker om een opgeruimd huis bij te houden, dan iedere keer weer een grote hobbel te moeten nemen om een rommelig huis aan te pakken.

Om ervoor te zorgen dat je opgeruimde huis ook opgeruimd blijft, zul je jezelf nieuwe gewoontes moeten aanleren waarmee opruimen onderdeel wordt van je dagelijkse routine. In deze blog deel ik mijn favoriete routine met jullie – het zogenaamde “Rondje door het huis”. Dit gaat als volgt:

Stap 1: Stel iedere dag op hetzelfde tijdstip een herinnering in op je telefoon . Bij voorkeur na het avondeten zodat je daarna de avond vrij hebt.

Stap 2: Zet je wekker op 10 minuten.

Stap 3: Leg in deze 10 minuten alle rondzwervende spullen terug op hun plek of gooi ze in prullenbak. Begin in de ruimte waar je het meeste last hebt van de rommel zodat je deze ruimte in ieder geval binnen de 10 minuten hebt gedaan. Heb je nog tijd over, ga dan naar de volgende ruimte. Maak de 10 minuten helemaal vol maar stop echt na 10 minuten. Morgen is er weer een dag.

Opruimroutine

Na een aantal weken is het niet meer nodig om de herinnering in te stellen. Het rondje door het huis is moeiteloos onderdeel geworden van je routine zoals ook tandenpoetsen voor het slapengaan dat voor je is.

Let wel, deze routine is alleen toe te passen op het moment dat je huis in de basis opgeruimd en georganiseerd is. Bij een te rommelig huis zal je met 10 minuten opruimen helaas nog geen zichtbaar resultaat bereiken. 

Heb je hulp nodig bij het opruimen en organiseren in de basis? Neem dan contact op om te kijken wat ik voor je kan betekenen.